Съвети и препоръки при готвене на пилешко месо

Темата е изключително увлекателна, защото това е месо, което се консумира от всички хора на Земята, без значение каква религия изповядват. Така с течение на времето са се създали невероятни комбинации от продукти и подправки. Ние, българите, например не сме свикнали да консумираме пилешкото с плодове. Разбира се срещат се и изключения-в някои стари национални ястия, като пиле със сини сливи. Но истината е, че за българския вкус все още звучат прекалено екзотично такива ястия, като пиле с ананас, манго, портокали, които са нещо обичайно за карибските страни, както и за много народи от Азия. А пилето може да бъде дори компонент от десерт, както е в нашата съседка Турция. Там често се приготвя десерт, който се нарича“Тавукгьосю“ (Слад- ко от пилешки гърди“). Когато говорим за пиле и пилешко месо, това се отнася за потомство на кокошките, което е поне на четиримесечна възраст. Думата „бройле“ пък определя мъжко поколение на възраст между четири и осем седмици. За кокошката се знае, че за първи път е опитомена по долното поречие на река Инд в Югоизточна Азия преди повече от 4000 години. В Европа тя дошла от Мала Азия около пет века преди Христа заедно с пътуваши търговски кораби. Предимството на кокошката (от нейна гледна точка със сигурност не е предимство) дошло от това, че се оказала много лесна за отглеждане. Тя наддава бър3о и се храни с това, което намери или с остатъци от трапезата на стопаните. А фактът, че снася яйца я издига още по-високо в йерархията на домашните животни. Сега кокошки, пилета и бройлери се консумират във всички части на света. С откриването на индустриалната птицеферма (след Втората световна война) пилето вече се превръща в изключително масова храна. Това обаче не се случва с неговите близки „роднини“ патицата и пуйката. Дали защото са „по- надути“, като че ли все още при тяхното приготвяне се усеща претенцията за нещо празнично, изключително и важно. Но да не влизаме в сложните роднински взаимоотношения, а да се насладим на вкусните и здравословни рецепти. И като казахме здравословни – само още едно напомняне: месото на птиците има много по-малко съединителна тъкан в сравнение с месото на млекопитаещите животни, т.е. то е по-крехко. Мазнините му са много малко и са с най-добър баланс от наситени и ненаситени мастни киселини. Това го прави особе но подходящо за диетично хранене при затлъстяване, сърдечни заболявания, атеросклероза и др. Бон апети!

ПРЕПОРЪКИ ЗА ГОТВЕНЕТО
За супи най-често се използват гръбчето и крилцата, но може да се направи супа с всяка друга част. За да стане по-силен бульонът от пилешко, месото се залива със студена вода и се слагат зеленчуците. Кипва се и се отпенва, след това се добавят зърната черен пипер и другите подправки (в противен случай подправките се лепят по пяната, която се образува, и така заедно с нея отстраняваме и тях). Пилето обикновено се сварява за 30-40 минути и се посолява към края. Ако искаме пилешкият бульон да бъде с по-малко мазнина, трябва да се изчака да изстине напълно. Така мазнината се втърдява на повърхността и се отстранява с решетъчна лъжица. Когато се готвят ястия от националната кухня, пилешкото месо се подправя с чубрица, магданоз, дафинов лист, черен и червен пипер, целина. За специалитети от средиземноморската кухня подходящи са майорана, мащерка, риган, розмарин, босилек, шафран. За специалитети от Азия се използват соев сос, куркума, къри, кокосови стърготини, чесън, джинджи- фил. При готвене на яхнии пилето се овалва в брашно и се запържва до златисто, изважда се от мазнинатаи се слагат останалите продукти за ястието. Запърженото пиле се връща и се налива течност (бульон, вода или вино), която да е до половината на месото. Така се задушава на слаб огън под капак около 30 минути. Ако е необходимо, по време на готвене се долива още течност.
ПЕЧЕНЕ НА СКАРА СКАРАТА ОТКРАЙ ВРЕМЕ Е ЛЮБИМА НА БЪЛГАРИНА, като от векове на нея се приготвят риби, кебапчета, шишчета, карантия. Пилешкото е слабо застъпено, а приготвено по този начин е много апетитно. Ето защцо ви предлагаме няколко практични съвета за печене на скара и грил.
АКО СКАРАТА Е НА ДЪРВЕНИ ВЪГЛИЩА, най-подходящо е месото да се пече необезкостено и с кожата. Тогава обаче е особено важно печенето да е по-продължително -30 минути, а огънят не трябва да е много силен. По този начин месото се изпича равномерно и не прегаря отвън. Ето защо е необходимо отстрани да има друг огън, от който периодично да се взимат въглени, за да се поддържа равномерна температура. Ако се пекат ОБЕЗКОСТЕНИ ГЪРДИ ИЛИ БУТЧЕТА, огънят е по-силен и печенето трае между 8 и 10 минути от всяка страна. Ако се въздържате от консумация на животински мазнини, ДОБРЕ Е МЕСОТО ДА СЕ ПЕЧЕ БЕЗ КОЖАТА. Дори да я отстраните преди консумация, по време на печенето го- ляма част от мазнините вече са поети от месото.
ПРИ ПЕЧЕНЕ НА ГРИЛ ПИЛЕТО се намазва с масло или маргарин и малко преди да стане готово може да се намаже с мед, за да се получи хрупкава коричка.
НАЙ-ВКУСНОТО ПЕЧЕНО ПИЛЕШКО МЕСО НА ГРИЛ и на скара се получава, когато се маринова предварително. Маринатите са два вида: течни и сухи. Предлагаме три течни маринати, като посочените количества са за едно пиле. Продуктите за всички марината се смесват в купа и месото престоява минимум 2 часа.

БЪЛГАРСКА МАРИНАТА  150 мл бяло вино, 1 ч. л. чубрица, 1 ч. л. сол, 5 стрька ситно нарязан магганоз, 1/2 ч.л. червен пипер (може и лют), 1 ситно нарязана зелена чушка, 1 глава нарязан наситно лук, 6с. л. олио.

АЗИАТСКА МАРИНАТА  4 с.л. соев сос, 2 резена скълцан джинджифил (1/2 ч. л. сух), 6 с. л. олио, 1 ч. л. сусамово олио, 150 мл оризово вино (мускатово вино), 2 с.л. оризов оцет (ябълков) и 1 с. л. мед, 2 скилидки счукан чесън.

СРЕДИЗЕМНОМОРСКА МАРИНАТА Сок от 1 лимон, 1 к. ч. зехтин, 2 скилидки счукан чесън, 10-15 връхчета от розмарин (1 ч. л. сух), 1 ч. л. риган, 1 ч.л. мащерка, 150мл „Шардоне“, 1 ч. л. сол.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ НА ПИЛЕШКОТО МЕСО
Вода                       73,3 г/кг
Белтъчини          21,6 г/кг
Мазнини              3,9г/кг
Въглехидрати   0
Ккал                     125/кг
Витамин В1,    0,10 мг/кг
Витамин В2,   0,16 мг/кг

Абонамент
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Стари
Нови Рейтинг
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари