Съвети и препоръки при приготвянето на мляно месо

Не е ясно на кого точно му е хрумнало да смели или да накълца на парчета суровото месо, но явно е бил предвидлив човек с кулинарен усет. Днес каймата е един от най-използваните продукти и в родната кухня. С нея пълним чушки, домати, праз, лук и изобщо всеки зеленчук, който би могъл да поеме от заветното мляно месо. Дори я наричаме „Принцеса“, когато я намажем върху филия хляб и запечем на скара. Разбира се, не всяко месо е подходящо за мелене – най-популярни са телешкото и свинското, но това не значи, че не можете да си направитe кюфтенца от риба или агнешко. Обикновено за кайма от телешкото се използва месо от бут, а от свинското подходящи са гърдите. Класическата рецепта, по която се приготвя мляното месо за кебапчета и кюфтета, е от свински и телешки врат или плешка с добавка на свинска сланина от коремната част. Ако свинската кайма е тлъста, тя се добавя към телешката до около 30%, за да подобри качествата на сместа. Все пак най-хубава си остава каймата, за която сами избираме месото Запознати твърдят, че готовата кайма не е най-добрият избор, защото за нея се използва не съвсем прясно месо, към което са добавени подправки, за да се неутрализира неприятната миризма. Приготвена вкъщи или не, под формата на мусака, кюфте или кебапче, това, което прави каймата наистина вкусна, са подправките. Най- използвани са черен пипер, кимион, чубрица, а към кюфтетата може да се добави и наситнен пресен магданоз. Остава само да изберете коя рецепта ще следвате, за да се насладите пълноценно на вкуса на мляното месо.

СЪВЕТИ И ПРЕПОРЪКИ

  • Когато купувате кайма, стриктно проверявайте срока на годност, защото месото е нетраен продукт. По възможностне купувайте замразена кайма, защото така няма как да усетите, ако е развалена.
  • Едро смляната кайма не е гаранция за по-качествен продукт, но при ситно смляната нямате никакъв шанс да установите дали има примеси, или не. .
  • Когато готвите с готова кайма, винаги опитвайте ястието, преди да го посолите, защото често тя е осолена, за да се съхрани за по- дълго време.
  • Ако запържвате или задушавате кайма, най-лесно ще стане, ако предварително я намачкате с вилица и добавите малко вода. Така по-лесно ще стане на трохи, когато я сложите на огъня. .
  • Ястията от мляно месо се приготвят по-бързо и се усвояват по- пълноценно от организма.
  • Замразявайте кайма само в краен случай и, веднъж размразена, не трябва да я замразявате повторно.
  • Размразяването трябва да става на стайна температура, и то непосредствено преди да започнете да готвите.
  • Ако за размразяване използвате микровълнова фурна, внимавайте с настройките. Важно е фурната да е настроена на размразяване, защото в противен случай каймата отвън ще се свари, а вътрешността ще остане замразена. След това е почти невъзможно да оформите кебапчета или да я намажете за принцеса.
  • Каймата може да се съхранява в хладилник 1-2 дни, а във фризер – до 3-4 месеца. Оптималната температура за съхранение е около 2 градуса.
  • Преди да замразите каймата е хубаво да я разопаковате от оригиналната опаковка и да я сложите в пликче за фризер.
Абонамент
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Стари
Нови Рейтинг
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари