Малки тайни при приготвянето на безмесни ястия

Ако кората на картофите има зеленикав цвят, те трябва да се обелят по-дълбоко. Това зелено вещество е соланин и е отровно.

Картофено пюре не се приготвя с пасатор или миксер. Използва се преса или картофите се намачкват с помощта на дървена лъжица, като постепено се налива горещо прясно мляко. Важно е картофите да са топли.

За ястие с картофи подходящите подправки са пресен магданоз, копър, риган, босилек, мащерка и розмарин. Ако не се използват домати, може да се подправи с 2-3 щипки смляно индийско орехче. Обелени картофи не бива да се държат във вода повече от 30 минути, защото така се губи значителна част от нишестето.

Картофеният блат за пица ще стане още по-ароматен, ако при варенето на обелените и нарязани картофи се добавят 2 кубчета бульон или връзка пресен магданоз.
Зелените листни зеленчуци (спанак, лапад, киселец, коприва) се варят за не повече от 5 минути в кипнала подсолена вода, като тенджерата не се захлупва. По този начин те запазват свежия си зелен цвят. Съчетават се със запечени на сух тиган орехови ядки, малко индийско орехче и розмарин, копър и магданоз, гъби, ориз и запържено до златисто брашно, разме- сено с червен пипер.

Когато готвите тиквички за малки деца, задължително се обелват, тъй като, докато зеленчукът расте, стои върху пръстта и ако е наторяван, по кората му полепват опасни бактерии, които могат да предизвикат алергии.

Класическата формула за варене на боб е: -за супи: 1 част боб се залива с 5-6 части студена вода; -за основни ястия: 1 част боб се залива с 3-4 части студена вода.

Не е правилно да се ускорява варенето на боб с помощта на сода за хляб, защото така се унищожават ценни вещества, включително витамин В. Подходящи подправки за ястия с боб са девесил, джоджен, мащерка, чубрица, магданоз, стрити сухи чушки и червен пипер.

Преди да се използват в дадено ястие, морковите първо се остъргват с нож и се измиват. Най-добре е да се задушават в масло, преди да се сложат в ястието, тъй като така организмът успява да усвои 60% от съдържащия се в тях каротин.

Когато се приготвя ризото, трябва да се има предвид, че е желателно да се консумира веднага, защото, като изстине, се превръща в лепкава каша. Към сместа за картофени кюфтета може да се добавят меки и пушени сирена и да се поднесат с листа маруля.

Абонамент
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Стари
Нови Рейтинг
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари