Съвети и препоръки при готвене на телешко месо

Всяко ястие си иска майстора.Особено това с телешко месо.Много хора се страхуват да го приготвят и се оправдават, ставало жилаво и сухо. Това обаче не е основателна причина, за да се лиши човек от едно диетично, полезно и вкусно месо, което още древните народи са оценили подобаващо. Според историческите данни говеда са развъждани в продължение на хилядолетия на територията на Европа, Азия, Северна Африка и Близкия Изток. Те се отглеждали масово и били изключително ценени поради високите качества на месото, млякото и кожата .Първите опитомени говеда били доста по- големи от тези, които се развъждат сега. Установено е, че жилавостта и вкусът на месото зависят от възрастта и начина на отглеж- дане на животното, тоест колкото е по-старо, толкова по-жилаво е месото. У нас сме свикнали да наричаме телешко месото от млади животни, а говеждо -това от по-стари. Според диетолозите една почистена от мазнините, суха телешка пържола е по-ниско калорична дори от агнешкото месо. 3атова телешкото е част от много диетични режими и протеинови диети, които наблягат на месото за сметка на въглехидратите. Независимо обаче дали сте на диета, или не, готвенето с телешко месо определено си заслужава. Още „повече, че то съдържа редица полезни вещества – витамини от В групата, в това число В1, В2. В3. В6 и най-вече В12, В телешкото месо има високо съдържание на желязо, магнезий, фосфор и цинк. Кoгато готвите телешко, трябва да се изберат еднотипни парчета, особено ако ще се готвят заедно. В противен случай някои ще станат готови, а други ще останат жилави, а това ще развали впечатлението от цялото ястие. Правилото не се отнася за скарата и барбекюто, където се отделя специално внимание на всяко парче. Така че вече е време сами да оборите невярното твърдение от началните редове и да си сготвите някой вкусен винен кебап!

СЪВЕТИ И ПРЕПОРЪКИ

В магазините телешкото се продава транжирано, което не само улеснява готвача, а и само по себе си говори на кое ястие ще пасне най-добре. Достатъчно е само да разполагате с необходимата информация от следва- щите редове, да имате, разбира се, висок кулинарен дух и най-важното-силно желание.

КОЙ ВИД МЕСО ЗА КАКВО ЯСТИЕ Е ПОДХОДЯЩО

ВРАТ Телешкият врат може да се нареже на пържоли (заедно с костите). Те се начукват и се мариноват, преди да се опекат на скара, Когато вратът се обезкости, се използва за кебап, кавърма, оформя се на стекове се пече на барбекю.
ПЛЕШКА Предлага се обезкостена и се използва за варени и задушени ястия, гювечи или кавърми, както и за смилане на кайма.
БУТ  Тук се отделят няколко основни полуфабриката:

  • Шол-от него се правят шницели и кебапи.
  • Вайсбрат– цяло парче, подобно на салам, което се запържва и сварява, после се реже на филии (медальони) и се гарнира със сос. Също така може през средата да се направи        отвор, които да се напълно със спанак, гъби, бекон и да се изпече.

ДЖОЛАН Най-доброто месо за телешко варено. Когато се нареже на шайби, се слага в глинено гърне с ароматни зеленчуци и вино, запечатва се с тесто и се пече поне 6 часа на 150 градуса в слабо загрята фурна.
ТЕЛЕШКИ ГЪРДИ Стях се приготвят супи, могат да се сготвят с картофи в гърне и да се задушат на слаба фурна.
БОНФИЛЕ Безспорно е най-вкусното месо. С него се правят всякакви аламинути може да се нареже на медальони и стекове. Тъй като е крехко, става готово по-бързо от останалите.
ЦЯЛО ФИЛЕ Може да се запържи предварително, като се завьрже с конец, за да не се развали формата, и да се задуши в малко бульон.
КОНТРАФИЛЕ Реже се на стекове и се пече на грил или на тиган.

НАЙ-ПОДХОДЯЦИТЕ ПОДПРАВКИ ЗА ТЕЛЕШКО МЕСО

  • Естрагон – за задушени ястия в комбинация с бяло вино и сметана.
  • Сос „Уорчестър“ – достатьчно е да се сложат по 1-2 с.л. към кебапите и супите с телешко.
  • Горчица– за задушени ястия по 1 ч. л., като се използва и за маринати на месо за барбекю.
  • Чубрица-за всички специалитети от националната ни кухня.
  • Хрян – най-вече за чорбите, често настьрган и смесен с оцет.
  • Джинджифил-за ястията от азиатската кухня в комбинация с чесън и соев сос.
  • Портокалова кора-достатьчно е да се сложи по време на готвене резен кора, за да придаде лек цитрусов аромат.

Дотук за месото. Не бързайте да изхвърляте и костите, защото с тях можете да си направите вкусен домашен бульон.